За пациента

Ортодонтският преглед включва три посещения на пациента в кабинета. По време на първото се извършва подробен клиничен преглед, за да може да се добие представа за наличната деформация. Пациентът разказва за проблема, който го смущава и какво очаква от лечението. Подробно се изследват долночелюстните стави (дали има пукане, щракане, болка), проверява се захапката, зъбите (за кариеси, пломби, липсващи и др.), профила на лицето и вида на усмивката. Оценяваме оралната хигиена и дали има вредни навици. Поставя се т. н. ориентировъчна диагноза. След това се обясняват възможните решения за дадения проблем. Показват се различни видове брекети и апарати, подходящи за случая. Предлага се предварителна цена на лечението и гъвкава схема за плащане. Назначват се телерентгенография и ортопантомография, консултация с други специалисти (уши-нос-гърло и логопед), ако е необходимо. За пациенти до 18 г. е препоръчително да присъства родител или настойник. Това посещение трае около 40 мин.

На второто посещение се взимат отпечатъци от горна и долна челюст, от които се отливат диагностични гипсови модели. Правят се фотоснимки на лицето и зъбите. Това посещение трае около 30 мин.

След второто посещение се прави анализ на диагностичните модели, фотоснимките и рентгеновите снимки, установява се окончателната диагноза и план на лечение. Всичко това се прави, без да е необходимо присъствието на пациента.

На третото посещение се разяснява окончателната диагноза, плана на лечение, апаратурата (брекети или снемаеми апарати), продължителността на лечението, важността на съдействието на пациента и прогнозните резултати. Тогава отговаряме на всички въпроси на пациента, за да може той да вземе информирано решение. Калкулира се точната цена и се предлагат схеми на гъвкаво разсрочено плащане.

Преди поставяне на апаратурата в кабинета се извършва лечение на кариеси, професионално почистване на зъбите, премахване на зъбен камък и индивидуално обучение за поддържане на отлична орална хигиена.

 1. Необходимо е да имате безупречна орална хигиена. За тази цел се провежда индивидуално обучение за качествено миене на зъбите.
 2. Ако има болни зъби и венци е необходимо преди ортодонтското лечение да ги излекуваме.
 3. Брекетите и ортодонтските апарати не увреждат зъбите и не правят кариеси. При отлична хигиена на зъбите и апаратите вие ще се радвате на напълно здрава и красива усмивка
 4. Ортодонтското лечение с брекети продължава около две години, като това зависи от сложността на случая, от възрастта на пациента и неговото съдействие, както и от вида на брекетите. Различните брекети имат различен механизъм на действие. Ние ще ви обясним коя система е най-подходяща за вас, така че да се избегне ваденето на зъби и  да се чувствате по-комфортно.
 5. Всеки пациент може да проведе ортодонтско лечение, независимо от възрастта си, но  всяка възраст има своите специфични особености. Най-подходящото време за лечение е когато имаме активен растеж. Тогава постигаме максимален резултат за възможно най-кратко време.
 6. Цената на лечението с брекети се формира от сложността на деформацията, от продължителността на лечението и от вида на брекетите. В кабинет „Дентална хармония” предлагаме гъвкави схеми на разсрочено плащане.
 1. След залепването на брекетите и поставянето на дъгите е възможно да имате известно напрежение в зъбите, което отминава за няколко дни. При използването на съвременните самолегиращи брекети, както и на топлоактивиращите дъги, дискомфортът е сведен до минимум.
 2. Задължително е да спазвате отлична орална хигиена, за да не се възпалят венците и да се запазят зъбите здрави. За тази цел ще бъдете обучени индивидуално как да почиствате брекетите и зъбите с ортодонтска четка, интердентална четка, конци за зъби, както и техниката на четкане, която трябва да използвате. Задължително е използването на подходящи води за уста, които ще поддържат ниското микробно число в устата.
 3. При хранене е за предпочитане да режете или отчупвате храната, а не да отхапвате. Това важи особено за плодове, месо и повечето зеленчуци. Хранете се здравословно, избягвайте дъвченето на много твърди (пуканки, ядки, пържена царевица, страгали, сухари и др.), както и на лепкави храни (локум, карамел, дъвчаши бонбони, халва, дъвки и др.). Подобни храни могат да отлепят брекетите. Спазвайте правилен режим на хранене. Не се тъпчете непрекъснато със сладкиши и кока-кола, както и други газирани напитки. Това ще увеличи риска от възникване на кариес.
 4. Необходимо е да спазвате графика за посещения при ортодонта.
 5. В края на лечението трябва да се носят редовно интраоралните ластици по дадената схема, за да постигнем по-бърз резултат.

Независимо то вида на използваните брекети те се свалят след приключване на лечението и се поставят ретайнери. Те от своя страна биват фиксирани и снемаеми. Редовното им носене има голямо значение за стабилността на захапката и запазването на естетичната усмивка. Продължителността на ретенционния период е различна и зависи от вида на излекуваната деформация, както и от възрастта на пациента.