Ортодонтия за възрастни

adults

 В наши дни все повече хора осъзнават, че естетичната усмивка има важно значение за тяхното самочувствие, благосъстояние, обществен имидж и успех в професионален и личен план. Ето защо все повече възрастни пациенти търсят ортодонтско лечение. В съвременната ортодонтия възрастта не е проблем. Зъбите на тези пациенти могат да се движат не по-зле от тези на децата, разбира се при определени условия. Необходимо е да имаме само здрава кост и здрави венци. С изправянето на кривите или струпани зъби и с корекцията на неправилната захапка ние постигаме не само естетична, но и здрава усмивка. Така предотвратяваме образуването на кариеси, подобряваме състоянието на пародонта и дъвкателната функция, елиминираме дискомфорта на ставите на челюстите. Избягваме изтриването на зъбите и улесняваме протезирането в по-зряла възраст.

Затова инвестицията в красива усмивка е инвестиция в здраве и хармония. За да посрещнем все по-високите очаквания на пациентите за естетична усмивка ще ви запознаем с мултидисциплинарния подход на естетичната ортодонтия. С последно поколение естетични и/или самолегиращи се брекети ние решаваме ортодонтските проблеми.

Специфичните особености на ортодонтското лечение за възрастни са:

  • Почти винаги се среща изтриване на зъбите и промяна във формата на коронките, защото пациентите са дъвкали неправилно дълго време. В такива случаи, за да постигнем възможно най-добри естетически резултати, се провежда задължително козметично лечение (възстановяване формата на коронките с фотокомпозити, фасети и други методи).
  • Ако има отдръпване на венеца и оголване на зъбите се правят гингивопластики от съответни тесни специалисти след приключване на ортодонтското лечение.
  • При пациенти в по-зряла възраст с извадени и силно наклонени към празното пространство зъби или нарушена дъвкателна равнина имаме за цел да подготвим зъбните дъги за последващо протезиране.
  • При силно увреден зъбодържащ апарат (пародонт) предните зъби се разместват и разклащат. Нашата цел в такива случаи е да съберем и подредим зъбите, за да се направи трайно пародонтално шиниране.

С мултидисциплинарния подход на естетичната ортодонтия ние постигаме дизайн на усмивката:

Дизайнът на усмивката е системен процес, ръководен от психология, здраве, функция и природни правила с цел промяна в меките и твърди орални тъкани в анатомични, физиологични и психологични граници, като така се подобрява цялостната естетика на лицето на човека и личността като цяло.

Д-р Сушил Коирала