Детско зъболечение

detski-stomatolog

Здравите детски зъбки са част от общото здраве на децата. Ето защо профилактиката на детските дентални заболявания трябва да е на първо място. Със сигурност важи сентенцията „Грам профилактика тежи колкото килограм лечение”. В този процес участват заедно децата, зъболекарите и родителите.

Още при пробива на първия млечен зъб родителят трябва да го почиства с марля след всяко хранене. Много родители оставят децата си да разнасят биберони и чашки с мляко и сок, без да съзнават евентуалната опасност за временните зъби. Когато заведат детето си за първи път на преглед, обикновено временните резци са вече с напреднал кариес. За родителите е важно да знаят  че правилният режим на хранене има огромно значение за оралното здраве. Често чуваме родителите да казват на децата си „Мий си редовно зъбките и не яж много сладко”. Те обаче трябва да знаят, че за кариес-профилактиката честотата на приемане на ферментиращи въглехидрати е много по-важна от приетото количество. Например изяждането на пет бонбона наведнъж не е толкова опасно, колкото пет пъти по един бонбон. Във втория случай имаме пет отделни киселинни атаки.

Вашите деца трябва да се наблюдават и направляват, когато си мият зъбите. Много често родителите казват за тригодишното си дете „То обича да си мие зъбките самичко”. Не! Оставете го само за малко и след това заедно измийте зъбките. Важно е не само времето за миене, а и качеството.

В кабинет „Дентална хармония” ние ще посрещнем децата ви в приятна, уютна и отпускаща обстановка. Ще ги научим правилно и качествено да си мият зъбките с индивидуален подход, като използваме вкусни разтвори за оцветяване на плаката. За нас най-важна е превенцията на кариеса и затова винаги правим оценка на оралната рискова среда. Можем да открием кариес, преди той да е видим клинично, благодарение на съвременните методи за диагностика, които ползваме. В този случай ще проведем превантивно лечение, като изработим индивидуална профилактична програма и моделираме оралната среда на всяко дете. Важно е да се знае, че при този метод не се използват машинки и децата не изпитват никаква болка.

Ако детето е вече с кариес в етап на кавитация, т.е. с малка дупчица, превантивното лечение се съчетава с микроинвазивни техники. Работи се само в емайла на зъба. Процедурата е бърза, без болка, обтурацията (пломбата) е много малка. Това обаче е приложимо само в случаи на ранно откриване на начален кариес.

В случай, че детето идва при нас с вече усложнен кариес, зъбите се лекуват с методите на ендодонтията.

Навременният преглед при стоматолог е важен не само за ранното откриване на кариеса, а и за профилактиката на вредни навици и зъбно-челюстни деформации, за да могат те да бъдат своевременно отстранени. Към профилактиката на детските зъбки се включва и поставянето на силанти.