Нехирургична пародонтална терапия

parodontit

Пародонтитът е възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, което води до кървене на венците, болка, лош дъх, а впоследствие и до разклащане и загуба на зъбите, ако не се лекува. Много пациенти са се примирили с мисълта, че пародонтозата не се лекува и не предприемат никакви мерки. Напротив! Пародонтитът е лечимо заболяване, стига то да бъде правилно и навреме диагностицирано и да се проведе адекватно лечение. Съществуват различни видове пародонтити и различни начини за тяхното лечение. Агресивният пародонтит засяга пациенти между 16 и 30-годишна възраст. Бива локализиран и генерализиран. Засягат се шестите зъби и централните резци. При него има вертикално стопяване на костта, което може да доведе до бърза загуба на зъбите. Ето защо професионалната орална хигиена трябва да започне още в пубертета и да продължи до края на живота на човека. Пациенти с агресивен пародонтит се насочват за лечение от пародонтолог. Хроничните форми на пародонтит се причиняват от повишеното количество бактерии, които нормално живеят в човешката уста. С професионалната орална хигиена ние поддържаме ниско микробно число и можем да предотвратим напълно заболяването. Затова е необходимо здравите пациенти да посещават стоматолог на всеки 4 месеца. Ако по време на профилактичния преглед се диагностицира хроничен пародонтит се прави пародонтален картон на пациента, в който се отразява пародонталното му състояние:

  • Дълбочина на джоба при сондиране и клинично ниво на прикрепване;
  • Гингивални рецесии;
  • Кървене при сондиране;
  •  Натрупване на плака;
  • Ангажиране на фуркации;
  • Подвижност на зъба.

Назначават се рентгенографии през определени периоди, за да се проследява развитието на пародонтита. Зъбният камък се почиства с ултразвук, като преди това се поставя локална анестезия. Ултразвуковите движения са най-ефективни при отстраняване на бактериалния биофилм. С фини върхове на скалерите се прониква дълбоко в джобовете и се достигат фуркациите на зъбите и така всички подвенечни зони се обработват. Следва полиране на зъбните повърхности със специалния airflow-апарат. След това се обработват венците и джобовете с противовъзпалителни средства. Плаката сe почиства от езика със специална стъргалка, след което се третира цялата уста с противоинфекциозни средства. Провежда се индивидуално обучение на пациента за качествена орална хигиена и правилно използване на интерденталните четки, конци и пасти за зъби. Назначават се лечебни води и спрейове за уста. При необходимост се изписват антибиотици. Контролните прегледи при поддържащо лечение са на всеки три месеца. Честотата на професионалните почиствания е гарант за дълготрайността на лечението и за профилактиката на пародонталните заболявания. В нашия кабинет задължително включваме и лазертерапия при пародонтално лечение. Тя е част от комплексното лечение. С помощта на лазерния лъч бързо се спира кървенето от венците, отстранява се възпалението, възстановява се пародонта и като резултат се стабилизират зъбите. Предимство на лазерната терапия е, че е безкръвна, безболезнена и много силно релаксираща. Отстранява напрежението в долночелюстните стави и мускулите на лицето, а това има отношение към пародонтопатиите.

Пациенти, които не са лекували своя пародонтит в по-късна възраст получават ветрилообразно разместване на горните и долните резци. В този случай, за да се запазят зъбите в устата се налага частично ортодонтско лечение с последващо трайно пародонтално шиниране.